Ostvarivanje digitalne budućnosti Crne Gore


             
          Digitalna transformacija mogla bi biti pokretač privrede Crne Gore decenijama. Od ključnog značaja će biti da se gleda dalje od kratkoročnih gubitaka i grupa koje prvobitno mogu biti u nepovoljnom položaju.

Preuzmi poglavlje︎︎︎Da bi digitalna Crna Gora postala realnost, biće potrebno djelovanje na šest frontova.

  • Ovladavanje digitalnim vještinama. Bolje informisanje i edukovanje građana Crne Gore o benefitima korišćenja digitalnih tehnologija i ovladavanja digitalnim tehnologijama jeste prvi korak. Podučavanje rješavanja problema i računarskog razmišljanja u osnovnim školama, te kritičkog mišljenja na svim nivoima obrazovanja biće osnov za to.

  • Širenje digitalne infrastrukture. Prioritet za napredovanje digitalne infrastrukture je sagledavanje IKT kao sile koja omogućava ekonomski rast i razvoj po mjeri čovjeka.

  • Jačanje biznisa, startap i IKT ekosistema. Sve više digitalnog poslovanja značajno bi ojačalo mogućnost digitalne transformacije u samoj Crnoj Gori – pojednostavljivanje procesa registrovanja privrednog društva onlajn i digitalno upravljanje e-trgovinom, oporezivanje i druge oblasti vezane za vođenje kompanije poboljšaće ukupno poslovno okruženje i povećati poreske prihode.

  • Podsticanje inovacija za digitalnu transformaciju. Kreiranje strategije i jasnog akcionog plana za povećanje budžeta Crne Gore na istraživanje i razvoj ojačaće poslovno okruženje i utrti put digitalnoj inovaciji.


  • Prelazak na e-servise javne uprave. Implementiranje sveobuhvatnog sistema Upravljanja portfoliom javnih usluga (Public Service Portfolio Management – PSPM). Ovaj instrument dodaće značajnu vrijednost informacionom društvu u procesu razvoja javnih servisa.

  • Uspostavljanje koordinacionog tijela za izradu digitalnih rješenja. Kreiranje ujednačene i koordinirane pozicije lidera može poslužiti da se konsoliduju digitalni putevi Crne Gore.


Pokretač razvoja po mjeri čovjeka i borba protiv COVID-19

Crna Gora je doživjela brz ekonomski rast i širenje u pristupu obrazovanju koji su podstakli napredak u razvoju po mjeri čovjeka. S digitalnom transformacijom stvoriće se bolje mogućnosti da se ulaže u razvoj po mjeri čovjeka. Ali to će značiti potpuno korišćenje prednosti digitalne scene u Crnoj Gori kroz odlučne, fokusirane intervencije. Za to je potrebna nova perspektiva: digitalna ekonomija u Crnoj Gori treba da služi građanima, umjesto da bude obrnuto.