Da e-uprava funkcioniše za sve


         
Djelotvorne strukture e-uprave od temeljnog su značaja da se obezbijedi da digitalna transformacija svima donese dobrodobit razvoja po mjeri čovjeka. Ali kakva politika i institucionalna organizacija mora dobiti prioritet da bi se promovisala inkluzivna digitalizacija u Crnoj Gori?


Preuzmi poglavlje︎︎︎
Više različitih dinamika ulazi u fokus kad je o tome riječ, od poreza i uređivanja podataka, do glasovne komunikacije, konektivnosti i snage građana pomognute tehnologijom i najboljih praksi za izgradnju inkluzivne digitalne države. Moraju se riješiti ključni izazovi privatnosti podataka (nova „nafta“), repliciranja ljudskih sklonosti u thnologiji i pitanja kako oporezivati robote, ditigalne kompanije i djelatnosti.
Elektronski instrumenti mogu značajno pomoći uključivanju građana, građanskog društva i kompanija. Da bi se obezbijedili uslovi za to, ključni korak u procesu je jačanje portala e-uprave kao centralne tačke za pristup informacijama i uslugama javne uprave putem interneta koji će biti po mjeri korisnika za građane i poslovne subjekte.